Да върнем мазнините в менюто си

Мазнините

Да върнем мазнините в менюто си

Макар отдавна да битува схващането, че мазнините са вредни за здравето, последните научни изследвания сочат, че това не е вярно. Все повече учени стигат до заключението, че мазнините са полезни и дори много важни за човешкия организъм.

Ако някога сте били на диета, със сигурност са ви препоръчали да изключите напълно мазнините от менюто си. Но те са жизненоважни и са сред трите основни групи хранителни вещества, осигуряващи нормално функциониране на тялото.

Когато организмът ги разгражда, получава енергия. С нея той изгаря калории и кара метаболизма да работи. Мазнините помагат за абсорбирането и на определени мастноразтворими витамини( А, Е, D, K).

Мазнините

Мазнините влияят и върху чувството ни за ситост. Трудни за смилане, те се задържат в тялото по-дълго от останалите хранителните вещества., което ви кара да се чувствате сити по-дълго време. Това се дължи и на способността им да стабилизират нивата на кръвната захар. Ето защо хората, които консумират повече ненаситени мазнини, са по-склонни да се придържат към определен режим на хранене и да отслабват.

Забелязали сте, че когато изключите мазнините, храната не ви се струва толкова вкусна. Това е така, защото организмът разпознава мазнината наред със соленото, сладкото, лютото и горчивото. Затова и когато сте на диета, копнеете за определени храни- защото те съдържат мазнини, което автоматично ги прави по-вкусни. Омега-3 мастните киселини пък повишават нивата на серотонин в мозъка, което подобрява настоението и ви прави по-щастливи и по-мотивирани.

Мазнините участват и в изграждането на мускулите. В комбинация с физическата активност те помагат за увеличаване на мускулната маса, влияят на метаболизма и изгарянето на калории. Редица изследвания сочат, че полиненаситените мазнини допринасят за по-високата концентрация на протеини и увеличават количеството на мускулните клетки.

Това е важно за по-възрастните хора, тъй като предотвратява характерната за тях загуба на мускулна маса. Мазнините влияята и върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове, понижават нивата на холестерол, подобряват функцията на черния дроб и още много други.

Не всички мазнини са еднакви

Въпреки че са полезни, важно е да внимавате какви мазнини приемате- не всички са еднакви. Мазнините се делят на мононенаситени, полиненаситени, наситени и трансмазнини. Моно и Полиненаситените мазнини се срещат в ядките, рибата, растителното масло, авокадото и трябва да се консумират възможно най-често. Наситените мазнини са в червеното месо, млякото и млечните продукти, кокосовото и палмовото масло. Въпреки че доста години се считаха за изключително вредни, изследванията потвърждават, че ако се консумират умерено, също са полезни. Трансмазнините са резултат от изкуствени процеси и трябва да ги избягвате. Има ги най-често в пържените и преработените храни, както и в сладкишите. На етикета с хранителни вещества ще ги срещнете като „хидрогенирани мазнини“.

Вижте повече за ефикасен продукт за отслабване Lipovon!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *