Каква е ползата от спорта за здравето?

Въпросът звучи направо глупаво, тъй като всички много добре знаят, че  да се занимаваш със спорт е полезно, в същото време обаче далеч не много хора го правят.

Спортните занимания носят само здраве на човека. Плуване, тичане, разходки с колело, ски спортове, тренировки в спортните зали и много още дават отлични резултати. Тялото добива добра, здрава форма, изглежда привлекателно, всички системи в организма започват да работят великолепно.

Ползата от спорта за нашия организъм

Доказано е, че системните занимания със спорт увеличават количеството на еритроцити и левкоцити, което дава предимство в противопоставянето на вирусите и настинките и укрепва имунната система на организма. Когато редовно се занимаваме със спорт и правим физически натоварвания, мускулната ни маса нараства, костите стават по-здрави, ставите укрепват. По този начин, целият ни опорно-двигателен апарат става по-здрав и силен, по-малко уязвим, което се отразява благоприятно на нервната ни система. А това води до по-голяма устойчивост при стрес, елиминира раздразнителността и лошото настроение.

Тренирайки, сърцето ни ускорява ритъма, развива неговите клапи. Кръвоносните съдове и капиляри започват да функционират активно и това съществено намалява риска от образуването на тромбове, натрупването на плаки по стените на съдовете, както и развитието на атеросклероза.

Дишане при спорт

Дълбокото дишане по време на тренировките разширява белите ни дробове, кръвоснабдява ги, носейки здраве и добро самочувствие. Кислородът достига свободно до всички органи и ги насища.

Хора, които се занимават със спорт, не страдат от болести на гръбначния стълб.

Физическите натоварвания активизират всички процеси в организма, включително обмяната на веществата. Това допринася тялото да се освободи от шлаки и токсини и излишни килограми. Две денонощия или 48 часа след тренировка обмяната на веществата продължава да бъде ускорена, в резултат на това тялото много по-бързо изгаря излишните калории.

Знаете ли как спортът сваля стреса в организма? Под въздействието на физическите натоварвания се изработват специални хормони – тестостерон, ендорфин (прословутият хормон на щастието) и допамин. Тези хормони са способни да елиминират болката, да внесат чувство на удоволствие, да укрепят костната тъкан и кожата, да подкрепят функция на невроните в мозъка ни.

Благодарение на физическите (спортни) натоварвания, здравето на човек става по-добро в значителна степен. Физическата култура поддържа химическия баланс, удължава младостта и удължава продължителността на живота.

Движението е от особена важност, ако приемате и хапчета за отслабване от типа на Meizitang.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *