Кетонна или високомазнинна диета

Кетонна диета

Кетонна диета. В спортното и здравословно хранене, съществуват много различни похвати, чрез които се манипулират основните хранителни единици, наречени макронутриенти. Макронутриентите биват Протеин, Въглехидрати и Мазнини и се наричат макро, защото се измерват в грамове.

От трите макронутриента, есенциални или с други думи, жизнено важни за организма ни са Протеина. Той е основна градивна единица на всяка една клетка и който е нужно да си осигуряваме на ежедневна база, за да бъдем здрави и жизнени и малка част от мастните киселини. Въглехидратите, на практика не са есенциални и организмът ни може да съществува и без техния прием. Това е така поради способността си да използва мазнините като основен енергиен източник или в случай на нужда от глюкоза. Глюкозата е монозахарида до който се разгражда всеки един въглехидрат, независимо от неговия източник, да я генерира от белтъците, посредством процес наречен глюконеогенеза.

Кетонна диета

В статията ще обърнем внимание на точно такъв тип хранителен режим. Той елиминира напрактика напълно приема на въглехидрати, за сметка на умерен до висок прием на белтък и висок прием на мазнини. Този тип хранене, набира голямо популярност преди 30 години. През последните 5 отново е един от най-популярните в спортното хранене.

Какво представлява и за кого е подходяща ?

Тази диета е начин на хранене, при който основен акцент е високият прием на мазнини. Тук се набляга на висок прием на животински мазнини и умерен до висок прием на протеин за сметка на елиминиране на приема на въглехидрати. Това кара организмът да влезне в състояние на кетоза, при което основният източник на енергия се превръщат кетонните тела, за сметка на глюкозата. Кетонните тела са биопродукт на мастния метаболизъм и имат способността да осигуряват добър приток на енергия. Без това да води до повишаване в нивата на инсулина (основният складиращ хормон в тялото), както е при приема на въглехидрати. Това позволява на практикуващите този тип хранителен режим да поддържат постоянно ниски нива на инсулина. Това е отлична предпоставка за засилено изгаряне на подкожните мазнини. Кетоните също така са добра „храна“ и за мозъка и успешно да заменят глюкозата и в това направление.

Реклама

За да може успешно да се направи прехода от глюкоза към кетони, като основен източник на енергия, е нужно почти пълното елимирано на въглехидратите за поне 7-10 дни. При някой хора с по-бърз глюкозен метаболизъм, въглехидратите могат да не се елиминират напълно и да се приемат до 50г. дневно.

Този тип хранене е много подходящо за хора, които водят заседнал начин на живот или са с ограничена физическа активност, поради благоприятният ефект който има върху нивата на инсулина. При спортуващите, хранителният режим е много добър вариант за практикуващите умерено интензивни и/или ниско интензивни физически натоварвания. За хората практикуващи интензивни силови тренировки, този тип хранене би бил подходящ, ако вида на силовата тренировка е с нисък обем и продължително почивки между отделните натоварвания.

За кого не е подходяща тази диета ?

Макар и много добър подход при голям брой от хората, високо-мазнинното хранене не е оптимален вариант за сериозно спортуващият човек. Професионалните спортисти, както и всеки човек занимаващ се с високо-интензивни натоварвания. Високо интензивните тренировки, изискват постоянен и бърз достъп до глюкоза и ефективен синтез на креатин-фосфат. Това нещо не е възможно при нисък или напълно елиминиран прием на въглехидрати.

Високомазнинна диета

Модифициране на диетата за високо-интензивни тренировки ?

Вариант на този хранителен режим, който може да позволи провеждането на високо-интензивни натоварвания, представлява периодичното въвеждане на въглехидратите в храненето или така нареченото „въглехидратно зареждане“. Това позволява на тялото да „зареди“ с глюкоза черния дроб и мускулите. Този подход, включва пълното елиминира не въглехидратите от менюто за период от 3-7 дни. Разбира се в зависимост от натоварването и индивидуалните физиологични особености на човека, последвано от 1-3 дни на висок прием на въглехидрати. Този тип ротация, позволява едновременното поддържане на нисък инсулин и повишено изгаряне на подкожните мазнини. И това с всички атлетически предимства, които дава високият прием на въглехидрати и успешно се практикува от много атлети, като е особено популярен в Боди-билдинга и Културизма.

Правилна кетонна или високо-мазнинна диета дава възможност на организма да преустанови използването на глюкозата, като основен енергиен източник и да се насочи към мазнини вместо това. В комбинация с намалено количество калории, високомазнинната диета дава предпоставка на организма ни, почти изцяло да разчита на складираните в тялото мазнини за енергия.

Използвайки мазнините, като енергиен източник, тялото ни разчита на сигурен и постоянен източник на енергия. Това дава отлични енергиини запаси на организма за целия ден. Така тялото няма необходимостта от често хранене през деня.

Все пак е важно да отбележим, че храненето по време на високомазнинна диета е изключително важно. То трябва да бъде обилно и пълноценно хранене. Вижте какво можете да включите във Вашата диета.

Храни за кетонната диета

Яйца

Яйцата са основна храна в този вид диета. Те могат да се консумират по всякакъв начин – варени, на омлет или пържени. Основно е, яйцата да се консумират цели, защото основното количество полезни вещества се съдържа в жълтъка. Не премахавайте жълтъка.

Млечни продукти и мляко

Млякото и млечните продукти са изключително полезни за организма. Те са много богати на протеин с висока енергийна стойност, както и полезни мазнини, калции и други. Желателно е млечните продукти да бъдат узрели, за да може да са на лице основните им ползи.

Пресни зеленчуци

Приемът на пресни зеленчуци по време на  диетата е важен по няколко причини. Зеленчуците са богати на фибри, което благоприятества чревната флора и създава чувството за ситост. Също така, зеленчуците са богати на витамини и минерали. Те са отлична добавка към всяко хранене. Консумирайте зеленчуците с минимална термична обработка и не ги пържете.

Ето как изглежда едно примерно дневно меню

Закуска:

Варени яйца – 3 броя – 170-200 грама (в зависимост от размера на яйцата)
• Една порция протеин се разтваря във водата. 25-35 грама (сух протеин)
• Безквасен хляб със сирене. 40-50 грама

Обяд:

Оризът – да не е бланширан – 30 грама.
• варено пилешко филе 170-200 грама.
• Сирене твърдо –  20-35 грама

След обяд:

Пържола се задушава от сьомга 130-150 грама.
• Ядки, като бадеми, не повече от 30 грама.
• Маруля (30 грама)

Вечеря:
  • Извара 200 грама.
    • Половин зелена ябълка

Кетонната диета е подходяща за бързо отслабване с запазване на мускулната маса.

В същото време за да се започне такава диета, следва да бъде само след цялостен преглед и консултация с лекар. Необходимо е да се вземат предвид индивидуалните характеристики на организма, които не позволяват на човекаа да започне диетата. Ето защо, ако не получавате желания резултат или се почувствате не добре, спрете и се откажете да използвате диетата.

Всички продукти, които съдържат дори най-малките въглехидрати, трябва да бъдат изключени. Същото важи и за сладкарски изделия и плодове. Загубата на калории чрез намаляване на процентното съдържание на въглехидратите се  заменя с голяма част от протеините и мазнините, еквивалентно на калориите.

Повече диети можете да намерите в категория Диети на нашия блог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *