Най-здравословните спортове

Всички знаем, че спортуването е един прекрасен начин, чрез който можем да поддържаме тялото си в добро физическо състояние. Също и да изгаряме ненужни калории. Въпреки това съществуват много спортове, които биха могли потенциално да ни навредят физически по няколко начина. Например голфът, като един ниско активен спорт, е добър само за определен тип хора и в никакъв случай не е полезен или динамичен, както е тенисът. Има редица фактори, които трябва да се вземат налице, когато става въпрос за здравословен спорт и спортуване, като това не би трябвало да се определя само от това колко калории се изгарят. Трябва да се имат  предвид и фактори като рискове от контузии, сърдечната и дихателната издръжливост, степента на мускулно натоварване и др. В статията сме предложили някои спортове, които освен че са здравословни, ще ви поддържат и в оптимална форма.

Ето и топ 5 на най-здравословните спортове

5. Ски бягане

За разлика от ски спускането, бягането със ски изисква вие да сте основният двигател на задвижване. Тук тялото трябва да използва всички мускули участващи в процеса на бутане и дърпане и по този начин ще си осигурите една пълна и цялостна тренировка. Въпреки това, именно заради високото мускулно натоварване, никоя отделна група мускули не е подложена на твърде много напрежение и затова ски бягането може да се практикува за по-дълги периоди от време. И не на последно място – изгаря големи количества калории за час.

4. Плуване

Още един прекрасен спорт, който подобно на ски бягането използва няколко групи мускули. Основното преимущество, което плуването има пред ски бягането е, това че е много по-достъпно за повечето хора. Освен, ако не живеете в някоя северна страна, винаги ще е по-трудно да намерите условия за ски бягане отколкото място, където да плувате. Плуването също осигурява една цялостна тренировка на тялото, без да излага на прекомерно натоварване скелетната система. И въпреки, че има и други прекрасни за кардио спортове като тичането, то може да увреди тялото заради силното натоварване върху стъпалата. Плуването решава този проблем и освен това изгаря близо 400-800 калории за час в зависимост от темпото.

3. Скално катерене

Когато се замислим за скалното катерене като спорт, в повечето случаи си представяме група смелчаци, които висят с главите надолу на ръба на някоя стръмна скала. Въпреки това, в момента този спорт придобива все по-голяма популярност. Това го прави един невероятно полезен и в повечето случаи безопасен за практикуване спорт. Както плуването и ски бягането, и тук участват редица групи мускули в тялото.

Едни от основните мускули, които може да очаквате да развиете, са тези на ръцете и предмишниците. Тъй като в този спорт винаги се налага да имате здрав захват върху повърхността, по която се придвижвате. Скалното катерене също така силно увеличава  гъвкавостта и е много подходящо за развиване на умствената сила, именно заради самата цел, която си поставя – достигането на върха. Това идеално приляга на човешката природа и оставя практикуващите го с едно невероятно чувство на задоволство след като са напрегнали цялото си тяло, за да го постигнат.

2. Гребане

Гребането е не само олимпийска дисциплина или групов спорт. Може съвсем спокойно да се практикува индивидуално, което по никакъв начин няма да го направи по-малко ефективно или полезно. Гребането спомага за изгарянето на излишни калории. Това е нещо изключително важно, тъй като едва ли бихте искали да гребете във водата с излишни килограми. Също така спомага за състоянието на сърдечносъдовата система и намалява стреса.

Тъй като този спорт изисква да се намирате сред много вода, която е в покой и заради позата си по време на гребане, често ще изпитвате чувства на покой и релаксация, като в същото време извършвате една прекрасна тренировка и укрепвате сърцето си.

1. Скуош

На първа позиция се нарежда скуошът. В проучване проведено от списание „Форбс”, този спорт е определен като най-здравословен в редица категории. Практикува се в затворено игрище с малки ракети. Въпреки че играчите се намират в постоянно движение, напрежението върху тялото не е високо, заради малките размери на игрището. И това, че не спринтирате постоянно.

При този спорт също са активни повечето мускули от тялото и за около час игра може да изгорите около 800 калории. Освен това скуошът е сравнително безопасен и достъпен спорт.

Към продукти за отслабване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *