Отслабване с дишане – как работи?

Отслабвайте с… дишане? Да, точно така!

Отслабване с дишане – мечтата на всеки човек. Само ако отслабването беше толкова лесно, колкото дишането.

Ще се зарадвате да откриете, че определени дихателни упражнения имат много благоприятен ефект върху загубата на килограми.

Важно е да уточним обаче, че не става дума за обикновено дишане. За да отслабнете, трябва да правите определени дихателни упражнения. Те подобряват и цялостното здравословно състояние. Освен това, намаляват нивата на стрес и балансират.

Как се отслабва с дишане?

Намалява нивата на кортизол

Проучванията категорично свързват високите нива на кортизол – хормонът на стреса – с надномерното тегло. Вискоките нива на кортизол карат организма да влезе в „режим на готовност“ и да се приготви за изпитание. По тази причина той се вкопчва в мазнините, за да се подсигури. Ето защо регулираните нива на кортизол в тялото помагат на организма да се бори с килограмите.

Освен че ниските нива на кортизол благоприятстват горенето на калории, оказват и цялостно добро влияние на организма. Човек е по-спокоен и балансиран. Отслабването с дишане се отразява добре на цялото тяло.

Увеличава притока на кислород

Дълбокото дишане увеличава притока на кислород в клетките, което научно доказано спомага горенето на излишните мазнини. Тялото разгражда въглерод, за да се снабди с енергия. Дихателните упражнения засилват този процес. Така горите мазнини по-лесно.

отслабване с дишане

Кои упражнения стимулират процеса на отслабване с дишане?

Дълбоко дишане

Дълбокото дишане изисква да забавите вдишването и да изпълните дробовете изцяло. След това издишайте бавно. Повтаряйте, докато усетите цялостно успокоение и равновесие.

Правилото 5x5x5

Правилото 5x5x5 означава бавно да вдишате в продължение на 5 секунди, задържате въздуха за 5 секунди, а после бавно издишвате за още 5. И вдишването, и издишването трябва да се случват през носа. Този метод също води до цялостно успокояване на тялото и ума. По този начин нивата на кортизол спадат, а топенето на мазнини се ускорява.

Кортизол и килограмиКортизолът в телата ни се завишава, когато сме под стрес. Проучванията доказват, че високите нива на кортизол в тялото възпрепятстват горенето на мазнини. 
Особености на дишането за отслабванеВажно е да уточним, че не става дума за обикновено дишане. За да отслабнете, трябва да правите определени дихателни упражнения. Те подобряват и цялостното здравословно състояние. 
Полезни дихателни упражнения.Дълбоко дишане – Поемете дъх до пълно изпълване на дроба. Вдишайте изцяло и задръжте въздуха. Бавно издишайте. Това упражнение намалява нивата на стрес и регулира хормоните.
Полезни дихателни упражненияМетодът 5x5x5 – Вдишайте за 5 секунди, бавно и равномерно. Позволете си пълно изпълване на дроба. Задръжте въздуха за 5 секунди. Опитайте се да постигнете вътрешен баланс. Бавно издишайте в продължение на 5 секунди. Това упражнение тренира самоконтрола.
Ползи от контролираното дишанеДълбокото дишане увеличава притока на кислород в клетките, което научно доказано спомага горенето на излишните мазнини. Тялото разгражда въглерод, за да се снабди с енергия. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *