Периодично гладуване – какво е и как работи в наша полза?

Периодично гладуване е хранителен режим, чийто фокус не е върху това какво ядете. Този модел на хранене се занимава с това кога се храните.

Има много различни начини да практикувате периодично гладуване. Най-разпространеният е да изберете осем часа от ежедневието си, в които да се храните нормално. През останалите се въздържате от храна и калорични напитки. Това е така нареченият 8:16 модел.

Можете да се придържат към различни планове на хранене. Някои хора пък се хранят нормално през пет дни от седмицата, а в останалите два се ограничават до сам оедно хранене дневно. Това пък е моделът 5:2.

Кой ще изберете зависи изцяло от Вас и как се чувствате.

Периодично гладуване – как работи?

За разлика от типичния режим на хранене на средностатистическия модерен човек, периодичното гладуване помага на тялото да гори мазнини. Повечето хора се хранят или похапват дребни изкушения от събуждането си сутрин до лягането вечер. Модерният човек стои буден по-дълго, работи повече и гледа повече телевизия. Съответно и се храни през цялото това време.

Практикуването на периодично гладуване поставя организма в режим на „глад“ в продължение на часове наред. Така то може качествено и продължително да се осовободи от натрупаните калории.

Освен, че помага на тялото да се отърве от излишните калории, периодичното гладуване регулира хормоните. Регулираните хормони са много важни за поддържането на балансирано тегло.

Периодичното гладуване балансира нивата на инсулин. Научно доказано е, че ниските нива спомагат горенето на мазнини. Също така подпомагат намаляването на апетита.

периодично гладуване 1
Ползи от периодичното гладуване 
Гори калорииПостоянното хранене не дава възможност на организма качествено да се освободи от натрупаната храна. Ако практикувате периоднично гладуване, тялото има време да изгори натрупаните калории.
Регулира хормонитеКогато приемате храна, нивата на инсулин се повишават и така активират хормоните, отговорни за справяне със стреса. Това са основно кортизол и адреналин.
Понижава нивата на инсулинГладуването понижава нивата на инсулин. Както споменахме и по-горе, при високи нива на инсулин, тялото е в „стресов“ режим. Това му пречи качествено да гори мазнини.
Тренира волятаСъзнателното регулиране на храненията калява волята. Когато човек свикне да се храни в определен диапазон от денонощието, през останалото време трябва се контролира. Тренирането на самоконтрола е полезно за всички сфери на живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *