Какво е Йога?

Какво е Йога?

Какво е йога? Йога е понятие в индийската култура, което в своя широк смисъл означава съвкупност от духовни, психически и физически практики, които имат за цел да допринесат за достигане на духовно и психическо възвишено състояние.

Информация за йогата

Самата дума „йога“ на санскрит означава „съюз, съединение, връзка, единение“ – това е хармония на душата и тялото. Комплекс от физически и дихателни упражнения всеки ден ще Ви приближават стъпка по стъпка към главната цел. А целта на йога е достигане и постигане на хармония на физическо, емоционално, ментално и духовно ниво.

Във времената, в които живеем, ни се иска да си дадем възможност да отпочинем и свалим от себе си натрупания стрес. Заниманията с йога ще Ви помогнат да постигнете вътрешна хармония и да я задържате в напрегнатия ритъм на живот.

Отделяйте на йога няколко часа седмично. Скоро ще усетите как изчезва излишното тегло, укрепват и се тонизират Вашите мускули, тялото Ви се напълва с енергия. И най-важното е, че тялото Ви добива добра физическа форма, заедно с душевното спокойствие и равновесие. Положителните емоционални и интелектуални отношения оказват дълбоко въздействие върху нервната система, а това се отразява на всяка наша поза и излъчване. Например, радостта и увереността, щастието правят стойката ни жива, изправена. Такъв човек е с разгънати, отворени рамене, държи главата си високо вдигната. Обратното – повишеното напрежение много често дава като резултат нарушаване на мускулния тонус, достигащ до треперене. С практикуването на йога е възможен обратният процес – мускулатурата ще се тонизира, ще закрепне, ще се стопят излишни мазнини. И това е благодарение на въздействието на позите – асаните, както върху тялото, така и върху психиката. Ще усвоите тези така полезни техники на занятията по йога.

Единствената свобода – това е свободата на избора.

Йога е път към щастие и здраве, път на духовно усъвършенстване. Тялото ще се поддържа в оптимално физическо състояние. Вие ще придобиете физическо здраве, издържливост, гъвкавост на ставите, ще свалите стреса и ще оптимизирате теглото си. Ще постигнете душевна хармония, така необходими за всеки човек в живота му.

Съществуват различни школи по йога, популярни навсякъде по света. Всеки може да открие това, което му приляга най-добре. Ефектът няма да закъснее.

Как да започнете да правите йога?

Започнете с теорията. Не бързайте да отивате в стаята йога. Дайте си малко време и  – ПРОЧЕТЕТЕ повече за йогата. По-добре не е само едно нещо, но различно – „малко от всичко“. Съгласете се, че не бива да се втурвате в сериозно събитие, което ще стане част от живота Ви, без да поставяте цели и без да си нарисувате картина на „какво е това всъщност“?

Изберете стила и учителя толкова сериозно, колкото бихте избрали университет за Вашето дете. Това е най-полезният съвет за йога в света. И не това колко  бързо да ще станете по-гъвкави или ще мускулна сила.

Първо започнете с теорията. След това, когато започнете да се занимавате с практика.

За да не се oбъркате в изобилието на съвременните стилове и посоки на йога, струва си по малко да изучавате теорията за йога, това не отнема много време и ще даде ясна представа за ситуацията, без религиозност и сектантство.

В йога първоначално и до днес има само 4 клона: Хата Йога, Йнана Йога, Бхакти Йога и Карма Йога . Всички стилове на йога, древни и модерни, принадлежат към една от тези големи групи. Това е терминология, философия, практика, учители и дори понякога и междинни цели – всичко това е различно в различните традиции.

Накратко и по същество – какво е йога и каква йога съществува

  • Хата йога постига своите цели, като изпълнява специални статични поза (асани), упражнения за дишане (пранаяма), специални позиции на тялото и ръце (мудри) и медитация (концентрация);
  • Янана (също „Раджа“) йога – специални медитации и медитативни упражнения за ума;
  • Бхакти йога – пълна преданост към най-високата цел на йога (Просветление) и пълно емоционално / умствено вдъхновение (усвояване) от тази цел;
  • Карма йога – изпълнява всичко и всички действия са без да иска резултат, т.е. напълно безпристрастно.

След като сте ориентирани вече в тази структура (много грубо очертана за целите на изясняването), всеки новодошъл може веднага да разбере какво му харесва повече. Също така да разграничи един истински учител от йога от фалшив и „нормален“, адекватен и пълен йога ефект.

Помислете за факта, че днес такива общи термини, като „Аштанга Йога“, „Кундалини Йога“, „Бхакти Йога“, „Тантра“ и други са станали марки на „стиловете“ на автора, използват се за комерсиални цели и са загубили истинското си значение.

Вижте повече и за други спортове тук: пилатес

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *