Трайно отслабване

трайно отслабване

Трайно отслабване и ефикасно сваляне на излишните килограми още днес.

Когато говорим за сваляне на килограмите, много често хората преследват конкретна цел – дата, събитие (морето през август) и са готови на всичко за да постигнат желания резултат в точния момент. Веднъж постигнали желаните резултати, е трябва да се помисли за трайното поддържане на желаното тегло. Запазване на резултатите и оформяне на фигурата.

В тази статия ще Ви дадем пет съвета, как трайно и сигурно да задържите желаните килограми:

5 съвета за трайно отслабване

 1. Не започвайте супер рестриктивни диети – прибягването до драстични диети е положително, но за кратки периоди от време. Или когато говорим за много затлъстели хора, които трябва спешно да свалят килограми, поради здравословни причини. Продължителната употреба на подобни диети води до подтискане на хормоналното пройзводство, създава безкраен глад и в крайна сметка довежда до йо-йо ефект и връщане на загубените килограми бързо след спиране на режима.
 2. Изградете си здравословни навици – може би това е ключовият момент в задърането на желаното тегло. Създаването на добри здравословни привички е отлична основа за трайното поддържане на теглото и доброто здраве. Тук най-добре се консултирайте с диетолог и фитнес инструктор, защото тези навици изискват сериозна дисциплина и последователност. Но преди всичко, трябва да знаете какво да правите! Вероятно е добре да си помогнете и с някакъв детоксикиращ продукт за отслабване.
 3. Намерете физическа активност, която Ви харесва – едно е ясно, че без физическа активност, загубата на тегло и поддържането му е много трудна задача. Не винаги обаче, физическите натоварвания трябва да бъдат уморителни и тежки. Намерете спорт или активност, която да практикувате с удоволствие и постоянство и по този начин ще си гарантирате повишен метаболизъм, добро настроение и лесно поддържане на фигурата. Опитайте плуване, колоездене, тае-бо, пилатес или йога.
 4. Намалете стреса – намаляването на стреса на работното място и създаването на баланс в ежедневието е добра предпоставка за поддържане на добър и здравословен начин на живот. Постарайте се да елиминирате ненужния стрес в ежедневието си. Пренаредете приоритетите си и дръжте на вътрешния си комфорт. Не отстоявайте правотата си непременно. Така ще усетите колко по-спокойни ставате.
 5. Бъдете постоянни и дисциплинирани – постигането на трайни резултати, независимо от целите и стартовата Ви позиция, до голяма степен ще зависят от Вас и това колко сте постоянни. Вярвайте в процеса и се придържайте към целта си – едно здраво и хармонично тяло.

Още за трайното отслабване

Общоприето е да се счита, че за нормално тегло трябва да се смятат около 30 ккал/колограм. Това разбира се зависи до голяма степен от пола, възрастта и физическата активност на човека. Ето например за мъже на възраст от 25- 50 години приемът на калории е добре да е между 2 400 -2 500 дневно. При дамите – в порядъка на 2 000 ккал/дневно. Това става с правилна диета. В нашия раздел за диети има много примери за добри хранителни режими.

Ако Вие имате наднормено тегло и се стремите към трайно сваляне на килограми, е важно да спазвате една по-продължителна балансирана диета, наблягаща на по-нисък прием на калории. Акцентът следва да е връху протеините.

Можете и сами да си изработите такава диета, ако знаете кои продукти колко калории съдържат. Но това би Ви отнело вероятно доста време. Най-разумното е да се обърнете към диетолог или консултант по хранене. Техните съвети ще Ви помогнат в борбата с килограмите.

Eто още няколко съвета за трайно сваляне на килограми

 1. Хранете се по малко

Да се отказвате от закуската и вечерята в името на трайно понижаване на теглото или постоянно нещо да дъвчите е еднакво лошо. Най-оптимално би било – 5 приема на храна на ден. Яжте, когато сте гладни, не прегладнявайте, по-малки порции и не не крак.

 1. Хранете се разнообразно

Важното е да поддържате в организма баланс на полезните вещества. За тази цел всеки ден изяждайте по няколко ябълки или сливи или други плодове. Ако Ви се хапва хляб, изберете пълнозърнест. Старайте се 3 пъти в седмицата да ядете риба. Пийте повече вода, яжте по една чаша не много маслено кисело мляко.

 1. Яжте по-бавно

Учете се да се храните бавно – така храната ще постъпва в организма Ви добре смляна, освен това ще можете навреме да усетите чувство на ситост, преди да поемете излишно количество храна. Малки хапки, дълго сдъвквайте, правете паузи в храненето. Когато се храните, бъдете концентрирани върху храната, без да гледате телевизия или да четете едновременно. Всъщност е добре по време на храненето да разговаряте за храната. Изследвания са доказали, че така храната се усвоява много добре.

 1. Махнете полуфабрикатите

Просто не ги купувайте. Нека храната е проста и естествена – сварете месо, направете салата, задушете зеленчуци. А парите, които бихте похарчили за полуфабрикати, можете да ги похарчите за по-скъпи, но висококачествени продукти – например, хубав зехтин, орехи, сирене от високо качество.

 1. Движете се повече

Поне 30 минути на ден, а по-добре 1 час физическа активност. Не забравяйте, Вашите мускули се нуждаят от много голямо количество енергия. Спортувайки, няма да броите калориите при всяко хапване. Работете върху мускулната Ви маса.

 1. Наспивайте се

Повечето хора се нуждаят в 8 часов сън. Дайте си го. Лягайте по-рано. Недостигът на сън ще добавя излишни килограми. Защото постоянно ще Ви се иска нещо сладичко или мазничко, за да попълни енергийните запаси за да се справи с умората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *